Top Ad unit 728 × 90

Ce se intampla atunci cand oamenii mediteaza pentru prima oara?

Exista numeroase studii care ne arata beneficiile pe care meditatiile le au asupra creierului, in urma meditațiilor realizate pe termen lung asa ca, eu am scris un articol despre acest lucru, dar totusi ce se intampla in interiorul celor care mediteaza pentru prima data?

Sara Lazar, om de stiinta la Harvard, a devenit cunoscuta după studiul care atesta ca meditația reface materia cenușie a creierului. Alte studii au demonstrat ca meditatia îmbunatateste IQ-ul și reduce depresia. In plus meditatia mai ajuta la:



Reduce consumul de alcool și droguri, tensiunea arteriala (Chiesa, 2009),
Scade anxietatea, simptomele depresive È™i episoadele recurente (Coelho, Canter, & Ernst, 2007; Kim et al., 2009)

Ajuta pacientii care sufera de diferite tipuri de durere cronica (Chiesa & Serretti, in press)
Scade incidenta stresului (Chiesa & Serretti, 2009)

Ajuta pacientii care sufera de cancer (Ledesma  Kumano, 2009)

Majoritatea oamenilor cred ca trebuie sa mediteze ani intregi pentru a simti astfel de beneficii, dar un studiu realizat de alti cercetatori arata ca dupa doar 8 săptămâni de meditatie, pacientii incep sa simta imbunatatiri la nivelul functiilor cognitive.

Prima meditatie


Iata ce se intampla cu creierul dumneavoastra atunci cand terminati prima sedinta de meditatie:
Oamenii tind sa devina mai putin concentrati pe propria persoana. Pe masura ce creierul echilibreaza cortexul ventromedial, prefrontal ce elimina grijirile și cortexul dorsomedial prefrontal prin care empatizam cu ceilalti și ne simțim conectati.

Centrul de frica se calmeaza prin intermediul amigdalelor și celor doua ramuri ale sistemului nervos. Meditatia ajuta sa simtiti doar nivelul minim de stres, doar atunci cand e necesar, ca atunci cand trebuie sa puneti rapid frana in trafic.

Va vei simti mai putin depresiv. Meditatia incepe sa prinda din ce în ce mai multa recunoastere datorita acestui studiu în care peste 3500 de pacienti au avut stari imbunatatite in urma meditatiei, asemanatoare celor în urma folosirii antidepresivelor. Diferenta este ca meditatia nu va va aduce niciun efect secundar, precum episoade psihotice, atacuri de panica, ostilitate etc.

Ce se intampla cand meditati constant?


Desi dureaza cateva sedinte, iata ce de intampla atunci cand meditati frecvent:

Veti simtii mai putina durere fizica in doar 4 sedinte de meditatie. Activitatea creierului scade în zonele responsabile de durere. De asemenea zonele care gestioneaza durerea devin mai ocupate, iar cei care au participat la studii au raportat un nivel mai scazut de durere dupa ce au meditat. Aceste rezultate au fost oferite de Societatea de Neurostiinta din San Diego.

Ego-ul se evaporeaza. Pe masura ce conexiunea dintre senzatiile corpului si centrii din cortex se intareste, nu veti mai presupune ca o senzatie din corp sau starile temporare de frica sunt ceva rau sau reprezinta o problema. va veti putea detasa și veti merge mai departe, lasand-o sa treaca.

Empatia devine și mai puternica. Veti putea simții durerea si fericirea celorlalti si veti avea abilitatea sa gestionati propriile senzații din corp.

Maestrii in meditatie

Pe masura ce ati atins starea de eliberare, o sa aveti parte de si mai multe stari beatifice în meditatie, multe dintre ele nefiind incă intelese de oamenii de stiinta.

Calugarii tibetani pot sta in meditatie ore intregi, la fel de mult cat noi dormim. Acesti calugari se înfasoara in cearceafuri ude si stau în camere racite in timp ce folosesc tehnica Tummo, de aprindere a focului interior. In astfel de conditii, o persoana normala ar degera de frig si ar intra în hipotermie. Acestia intrand in stari de concentrare profunda, sunt capabili sa genereze incalzirea corpului si in cateva minute cercetatorii au observat cum aburul se ridica din veșmintele lor, iar in aproape o ora acestea sunt uscate complet.

Yoghinii din India care practica meditatia iti pot incetini complet inima pana ce bataile inimii nici nu mai sunt detectabile cu echipamentul EKG. In 1935, un cardiolog francez a analizat electrocardiograma unui astfel de yogin si a realizat ca pulsurile au scazut pana aproape de zero.
Un alt maestru în meditatie, Munishri Ajitchandrasagarji, ne arata puterea memoriei în meditatie, fiind recunoscut pentru recitare a 500 de itemi din memorie, fie ca e vorba de o fraza formată din unul pana la sase cuvinte în limbi diferite, o problema de matematica sau nume de obiecte. A realizat acest experiement recent în fata unei audiente formata din 6000 de persoane. A durat 6 ore pentru ca multimea sa ii recite lucrurile ce urmau a fi retinute si le-a recitat apoi perfect.

Dutchman Wim Hof este un occidental care isi poate controla sistemul imunitar prin meditatie. A si intrat în cartea recordurilor de 20 de ori pentru escaladarea muntelui Everest și Kilimanjaro, doar în pantaloni scurti si pantofi, fara mancare sau apa, la temperaturi de -50 grade Celsius, folosind o tehnica a respiraiei.

Chiar daca sunteti la început si nu veti experimenta din prima starile maestrilor, 20 de minute de meditatie pe zi, reprezinta de fapt inceputul drumului catre aceste stari. Succes și maxima perseverenta!
Ce se intampla atunci cand oamenii mediteaza pentru prima oara? Reviewed by Health Guru on 05:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Fii Sanatos © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.